Nema do variva i točka! Vjerujem da među vama ima ovakvih kao ja koji su odrasli na jelima „na žlicu“ pa zimi uživaju svakodnevno u toplim obrocima. Mogu ja pečeno, pohano, salate, na naglo, iz pećnice, doslovno svakako. Ali kad zahladi, variva su must have, griju dušu i tijelo 🙂 Inače, kuhano meso mi je najdraže pa baš uživam u okusu, posebno kada je ovako odlično kao Međimursko pile i još antibiotic free. Pazimo što jedemo i odakle dolaze namirnice, posebno radi djece koja su bombardirana sa svim strana šećerom, soli i konzervansom. Barem kod kuće možemo utjecati na njihovo zdravlje i usaditi im dobre navike, zato uvijek i onda piletina iz slobodnog uzgoja, bez antibiotika jer zdravlje je najvažnije.
Ako se pitate od kuda jabuka u varivu, to je posebna priča. Većina mojih kombinacija nastala je slučajno što znači da sam uvijek za klasiku, ali volim se igrati. I tako sam jedan dan skuhana varivo, a Paula je za stolom jela jabuku i varivo gledala u nedoumici. Rekla sam da me ne zanima što jede jabuku, varivo je na stolu pa neka jede oboje na što me blijedo pogledala, a meni je sinula ideja da bih starom dobrom varivu mogla podariti novu svježinu. Ubacila sam narezanu jabuku i ostalo je povijest 🙂 Na vama je da isprobate i javite dojmove!
Recept je napravljen u suradnji s Perutnina Ptuj-Pipo d.o.o. Čakovec
Luk i češnjak očistite, luk narežite na kockice, a češnjak na listiće.
Peršin nasjeckajte na sitno, krumpir ogulite i narežite na kockice.
Mrkvu ogulite i narežite na kolutove, a gljive očistite i narežite na malo deblje listiće da ih osjetite pod zubima.
Pileće zabatke posolite i ispecite u tavi na maslinovom ulju sa svih strana (2 minute sa svake strane) pa ostavite sa strane.
Ulje od luka prebacite u zdjelu za varivo, dodajte luk i dinstajte 5 minuta. Zatim dodajte češnjak pa sve još dinstajte na srednje jakog vatri 20-30 minuta, dok luk potpuno ne omekša.
Zatim dodajte pečene batke i mrkvu, zalijte vodom, dodajte malo soli i papra, lagano promiješajte i kuhajte na srednje jakoj vatri dok krumpir i mrkva ne omekšaju.
Sada dodajte narezane gljive, provjerite da li je potrebno još soli ili papra te kuhajte još 5 minuta.
Za to vrijeme jabuke narežite na kockice.
Varivo poslužite u tanjur, dodajte malo svježe jabuke i sve pospite peršinom.
Ovaj gulaš, umjesto s krumpirom, možete napraviti s lećom ili slanutkom koji će se odlično uklopiti te ćete ga moći jesti i drugi dan. Važno je da jabuku ne kuhate u varivu nego dodate kod posluživanja. Taman će se uklopiti okusom dok se gulaš ohladi i bude taman za jelo.