Zamisli jede ti se slatkać, previše je vruće za otići u dućan pa si napraviš zdravu varijantu s najdražim okusom! Ja tako već godinama i oduševljena sam svim mogućim kombinacijama. Umjesto voća, čokoljupci mogu dodati kakao, a ljubitelji naturale okusa izostaviti voće. Ma zapravo što god napravite ispasti će dobro jer baza je fenomenalna tako da su svi ostali dodaci samo „šlag na torti“.
Imam za vas male trikove. Uvijek u zamrzivaču imajte smrznutu bananu, a u špajzi indijske oraščiće, meni je to baza gotovo za sve. Kad god da mi se jede slatko, a ne želim industrijski šećer, napravim home made desert u nekoliko minuta. Najdraže mi je na moru netom prije odlaska na plažu napraviti ovaj sladoled pa do smazati na putu do plaže, a dio ostaviti da me čeka u zamrzivaču kad se vratim! Indijske oraščiće gotovo uvijek imam namočene preko noći ili barem nekoliko sati (ujutro pa do popodne imate spremno za desert) tako da s njima mogu napraviti ludo dobru i zasitnu kavu, raffaello kuglice, bazu za sirovu tortu…
Jednom kada se navučete na ove zdrave varijante deserta teško da će ih išta kupovno moći nadmašiti. Ja sam živi svjedok! Uživajte u ljetu i rashladite se zdravo!
Banane narežite na tanke kolutove i zamrznite tako da na tacnu poslažete kolutove jedan do drugoga.
Indijske oraščice namočite u vodi. Vode neka bude toliko da ih prekrije.
Umjesto namakanja, oraščiće možete par minuta prokuhati u vodi pa ocijediti.
Sve sastojke osim voća stavite u blender i miješajte dok ne dobijete glatku strukturu.
Dobivenu smjesu prebacite u zdjelu, dodajte voće i lagano promiješajte kuhačom.
Smjesu stavite u kalupe ili zdjelicu pa u zamrzivač da se stisne, najmanje 3 sata.
Dio voća možete dodati u blender pa zajedno promiješati sa ostalim sastojcima. U tom ćete slučaju dobiti boju voća i totalno voćni okus. Ja često dio svježe napravljene smjese smažem odmah, a ostatak ostavim u zamrzivaču.