Zapečeni grah često jedemo uz roštilj, no savršen je kao glavno jelo uz koje vam nije potrebno ništa, osim omiljene salate! Pogotovo ako, osim kobasice, dodate i pancetu što će dodatno pojačati okus i zasititi vas baš kako treba 🙂 S ovim jelom nećete se posramiti niti pred najizbirljivijim gostima, a paše u bilo koje doba godine. Koristiti možete skuhani grah ili onaj iz konzerve, nećete pogriješiti, dobar okus je zagarantiran uz dobru kobasicu, pancetu i začine po želji!
Zapečeni grah smo nedavno radili kao prilog ekipi koja je naručila catering i pogađate, bili su oduševljeni! Baš iz razloga što nisu očekivali tako dobru verziju! Kako je na proslavi bilo i vegana, razmišljali smo unaprijed i napravili verziju posebno za njih 🙂 Mislim da je zapečeni grah bio kralj stola te večeri pa nemojte dvojiti već probajte napraviti i vi svoju verziju i uživajte!
Ukoliko kuhate grah sami, večer prije ga namočite u 2 l vode (namočen grah brže se skuha) i ostavite da stoji preko noći na sobnoj temperaturi. Prije kuhanja prolijte vodu u kojoj se grah namakao i grah operite, a zatim skuhajte (kuha se 50 minuta). Ukoliko koristite grah iz konzerve, jednostavno ga izvadite iz konzerve i sačuvajte sa strane tekućinu u kojoj je bio grah.
Stavite grijati pećnicu na 200°C i pripremite veću posudu u kojoj ćete peći grah ili 4 male posude. Sitno nasjeckajte luk, češnjak, papriku, rajčicu, peršin i pancetu. Kobasice izrežite na kolutiće.
U posudu za kuhanje stavite grijati ulje na najjaču vatru. Zagrijanom ulju dodajte luk i pancetu, smanjite vatru na pola i pirjajte 15 minuta. Dodajte češnjak, svježu papriku i rajčice te pirjajte 10 minuta.
Omekšanom povrću dodajte začine i grah te promiješajte.
Sve zajedno prebacite u posudu za pečenje, dodajte kobasicu, tekućinu od graha iz konzerve ili tekućinu u kojoj se grah kuhao i promiješajte (količinu tekućine odredite sami, mora biti gusto). Pokrijte folijom i pecite 35 minuta pokriveno, a zatim zadnjih 10 minuta bez folije.
Ako koristite grah iz konzerve, slobodno kupite 2-3 vrste graha. Začine i ljutinu regulirajte sami prema želji, posebice ukoliko djeca ne vole ljuto. Za njih odvojite posebnu količinu pa svoju slobodno začinite malo jače :-)