ZDRAVI KOLAČ OD BADEMA I MAKA

( 4 od 5 )
Loading...
Zdravi kolač od badema i maka
  • 10 mVrijeme pripreme
  • 25 mVrijeme kuhanja
  • 35 mGotovo za
Ispiši recept

Ovaj kolač od maka nastao je jednog sunčanog, zimskog prijepodneva kada sam na polici vidjela ostatke maka od blagdana i poželjela napraviti zdraviju verziju.

Ako se pitate zašto tako mala količina od svega 8 komada u limu 20×20, to je zato što nisam znala kako će ispasti pa sam „riskirala“ manje količine namirnica.

Na kraju je ispao toliko dobar da je nestao u jednom danu, ali naravno tek poslije fotografiranja jer kod nas se ne jede apsolutno ništa što nije fotkano. Story of my life.

Inače sam veliki ljubitelj maka pa stalno smišljam slatke kombinacije s ovom namirnicom kako bih uživala što više i češće. Moram priznati, najdraža mak delicija su mi rezanci s makom i šećerom, jelo koje je kao desert obilježilo moje djetinjstvo.

Da ne bude samo da je dobrog okusa, guglala sam mak i saznala da ima  vrijedne nutrijente zbog kojih se preporučuje češće konzumirati. Stručnjaci kažu da obiluje nezasićenim masnim kiselinama koje liječe tijelo od raka i ostalih autoimunih bolesti. Sjemenke maka sadrže do 35 % ulja koja su bogata nezasićenim masnim kiselinama, posebno oleinskom i linolnom. Oleinska kiselina jača imunitet i štiti organizam od bolesti. Linolna kiselina štiti kardiovaskularni sustav, regulira krvni tlak i zgrušavanje krvi te je učinkovita u liječenju kožnih oboljenja.

Ukoliko koristite cijele sjemenke maka i dodajete ih nekuhanim jelima, primjerice salatama, savjetuje se kratko ih tostirati na tavi. Arome maka se odlično slažu s citrusima stoga u kolače valja dodati malo naribane korice limuna ili naranče. Zbog visokog sadržaja masti, nemljeveni mak je najbolje držati u hladnjaku ili zamrzivaču.

Sastojci

  • Osnovni:
  • Za ukras:
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +

PRIPREMA:

  • Prvi korak

    Upalite pećnicu na 180°C i pripremite manji lim za pečenje (20x20 cm).

  • Drugi korak

    U zdjelu stavite jaja koja istucite vilicom, dodajte ulje i mlijeko, a zatim mljevene bademe, mak, šećer, prašak za pecivo i sol.

  • Treći korak

    Lagano promiješajte da se svi sastojci povežu.

  • Četvrti korak

    Smjesu izlijte u lim za pečenje i pecite 25 minuta.

  • Peti korak

    Topli kolač premažite džemom po izboru ili prelijte otopljenom čokoladom.

  • Šesti korak

    Narežite na kocke pa posipajte listićima badema, čokoladnim mrvicama ili sjeckanim orasima.

  • Sedmi korak

    Poslužite ohlađeno.

Savjet

  • Ovaj kolač vrlo lako možete „pretvoriti“ u klasičnu verziju tako da bademe zamijenite glatkim brašnom, kokosovo ulje suncokretovim, a brezin šećer i mlijeko zamijenite klasičnim mlijekom i šećerom.

Call to action banner image
x

Lost Password