ZDRAVI KRUH BEZ BRAŠNA

( 0 od 5 )
Loading...
ZDRAVI KRUH BEZ BRAŠNA
  • 15 mVrijeme pripreme
  • 50 mVrijeme kuhanja
  • 1:05 hGotovo za
Ispiši recept

U vječitoj potrazi za zdravim verzijama kruha, pronašla sam još jednu kombinaciju koja će vas oduševiti. Jednostavan, ukusan, zdrav i lagan, sigurna sam da će pronaći mjesto na vašem stolu i postati favorit.

Ono što možete primijetiti kod zdravih verzija kruha jest da priprema traje vrlo kratko, ali se dugo peku zbog čega vam samo treba strpljenja. Ali, isplati se svaka minuta čekanja, posebno kada znate da iduća 3-4 dana imate svježi kruh odličan za vaše zdravlje.

Za sve koji ne znaju, psyllium su ljuskice dobivene iz ovojnice sjemena biljke Plantago odnosno indijskog trputca (latinskog naziva Plantago psyllium). Ova biljka sadrži vlakna, lipide, nezasićene masne kiseline, iridoide (aukubozid) i mnogo sluzi zbog čega su poznate kao prirodni probiotik i laksativ.  Sluz u crijevima stvara supstancu sličnu mukusu. To je vrlo bitno zbog efekta „podmazivanja“ stjenki crijeva. Koriste se kao izvor vlakana, nemaju okus i mogu se konzumirati na različite načine. Blagotvorno djeluju na zdravlje, a istraživanja pokazuju da mogu pomoći i kod mršavljenja. 

Tako primjerice psylium ljuskice možete otopiti u vodi ili nekom biljnom napitku, dodati u jutarnji smootie, kaše ili voćne sokove. Ja ih dodajem proteinima kada želim konkretniji i gušći obrok koji će me zasititi na duži period, a s lakoćom u želucu i ravnim trbuhom.

Ukoliko ste u potrazi za još zanimljivih recepata, pogledajte ova peciva od bademovog brašna, odlična su za sendviče i burgere.

Sastojci

  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +

PRIPREMA:

  • Prvi korak

    Upalite pećnicu na 180 °C i pripremite kalup za pečenje kruha koji obložite papirom za pečenje.

  • Drugi korak

    Sameljite bademe i sjemenke lana, a orašaste plodove usitnite.

  • Treći korak

    U veću zdjelu stavite jaja, dodajte sol pa ih istucite vilicom.

  • Četvrti korak

    Sada dodajte grčki jogurt i sve ostale sastojke pa promiješajte da se dobro povežu.

  • Peti korak

    Smjesu ostavite da stoji 10-15 minuta kako bi ljuskice psiliuma upile vlagu i zgusnule tijesto.

  • Šesti korak

    Smjesu prebacite u kalup, pospite sjemenkama po želji koje lagano utisnite dlanom u smjesu i pecite 50 minuta.

  • Sedmi korak

    Pečeni kruh izvadite iz pećnice, ostavite u kalupu 10 minuta, zatim izvadite iz kalupa i ohladite prije posluživanja.

Call to action banner image
x

Lost Password