Inače pečem kruh bez kvasca jer volim jednostavne i brze recepte. Sada, u situaciji kada vlada korona virus i nestašica kvasca, takvi su se recepti pokazali vrlo korisnim. Ak tome su jednostavni, što većini odgovara. Tzv. kruh bez podizanja postao je apsolutni hit ovog proljeća i spas mnogima jer kao što sam rekla, ne treba kvasac, a prašak za pecivo ili sodu bikarbonu doista svatko ima u kući i koliko sam primijetila, nije nestašica po dućanima.
Osim brzine i praktičnosti, bezkvasni kruh jedem i zato jer je gušći i teži od drugih kruhova te manje nadima, lakše se probavlja, stvara manje plinova, pomaže kontroliranju glukoze u krvi i meni je zasitniji. Ovo zadnje naravno, ako radite sa zdravom vrstom brašna 🙂
Za ovaj kruh, za razliku od proteinskog, nisu potrebna jaja, što također mnoge veseli 🙂
Što se tiče kalorija, jedna šnita (malo deblja) ima oko 180 kcal, a kalorije ovise o vrsti brašna. Može stajati do 5 dana i nevjerojatno je ukusan!
Uživajte i javite dojmove! Želim vam što ugodniju izolaciju i #ostanitedoma!
Upalite pećnicu na 200°C. Kalup za pečenje obložite papirom za pečenje.
U zdjelu stavite sve suhe sastojke pa dodajte ulje i polako dodavajte mineralnu vodu.
Mijesite i procijenite kada je dovoljno mineralne vode što ovisi o brašnu. Neko brašno traži više tekućine, a neko manje.
Kada dobijete glatko, meko tijesto, prebacite ga u kalup za pečenje i poravnajte.
Pecite 50 minuta, izvadite iz kapula i prije posluživanja ohladite.
Sjemenke možete dodati i ne morate, a možete ih umijesiti u smjesu ili samo posuti po tijestu prije pečenja. Mineralnu vodu možete zamijeniti jogurtom (tekućim, čvrstim, grčkim) u istoj količini kao što je navedeno za mineralnu.