Nisam baš imala lak zadatak za Valentinovo. Nekako ja uvijek sama sebi zapaprim, ali na kraju ispadne dobro i trud se isplati.
Ovo suho vino boje lososa, finih aroma proljetnog cvijeća i šumskih jagoda prvi sam put probala u Vinskom klubu na prezentaciji vina Peljeških vrhova poljoprivredna zadruga Janjina.
Znate već da ću uvijek kada mogu birati, odabrati bijelo vino umjesto crvenog, ali ovaj put biranja nije bilo jer su njihova vina crna i jedno rose koje sam na kraju odabrala za desert.
Iako kažu da je idealno kao aperitiv ili pratnja ribljim jelima (nisam još probala ni jedno ni drugo), ja sam ga odabrala za desert i to baš žele koji traži blage note i nježnu boju i okus, baš kao što ovo vino ima.
I nekako me asociralo na ljubav, Valentinovo, nježniji spol…
I tako sam dragog mi muža dočekala s desertom koji nije bilo čokoladni (na njegovu žalost), ali sam kao joker kupila čokoladno brownie srce zlu ne trebalo.
Čokolada mu nije trebala, oduševio se želeom sa šumskim voćem koji smo zalili Rose vinom i baš uživali.
Ovaj će desert biti još bolji u proljeće kada dođe svježe voće, a ljeti za vrijeme vrućina, pravo je osvježenje!
Uživajte i ne čekajte sljedeće Valentinovo, ljubav treba slaviti svaki dan! I sjetite se da ljubav ide kroz želudac!
U dublju zdjelu na najjaču vatru stavite kuhati vino, vodu i šećer. Dodajte štapić cimeta i koricu naranče pa pustite da prokuha.
Kada prokuha, odmah smanjite vatru na najmanje i kuhajte 10 minuta.
Za to vrijeme pripremite želatinu prema uputama na pakiranju.
Kuhano vino maknite s vatre, dodajte želatinu, promiješajte i stavite da se malo ohladi na sobnoj temperaturi.
Dok se vino hladi, pripremite umak tako da na najjaču vatru stavite vino i šećer i kada se pojave prvi mjehurići (prije nego prokuha) dodajte šumsko voće i promiješajte.
Odmah smanjite vatru na srednje jaku i kuhajte sve zajedno 10 minuta.
Kuhano vino koje se malo ohladilo stavite u čaše za posluživanje i u hladnjak.
Umak ostavite da se malo ohladi na sobnoj temperaturi, zatim ga spremite u hladnjak i dodajte na žele netom prije posluživanja.
U lagano ohlađeni žele možete dodati pola umaka, sve promiješati i ostaviti u hladnjaku do posluživanja da se dobro stisne. S ostatkom umaka možete ukrasiti žele, dodati sladoled, šlag, kremu od vanilije.