Zobena kaša

( 0 od 5 )
Loading...
  • 2 osobeBroj osoba
  • 5 mVrijeme pripreme
  • 5 mVrijeme kuhanja
  • 10 mGotovo za
Ispiši recept

Moj omiljeni doručak su upravo zobene pahuljice, baš zbog nevjerojatnog okusa koji mogu kombinirati s bezbroj kombinacija. K tome su ukusne, zasitne, a zdrave!
Većinom zobenu kašu pripremam nedjeljom za nekoliko dana unaprijed tako da svako jutro imam gotovu bazu za doručak kakav poželim, a kada sam u žurbi nema isprike. Jedino sam tako sigurna da neću pregladniti i uletjeti u prvu pekaru koju vidim 🙂 To su neki moji mali trikovi kako biti fit, zdravo jesti i odoljeti svim iskušenjima vani, a možda pomognu i vama. Jer kada ste gladni nema veće opasnosti od mirisa svježe pečenog peciva iz pekare… Znam iz prve ruke 🙂
Drevna legenda kaže da je za stoljetnu snagu i zdravlje Škota odgovorna zob, odnosno zobene pahuljice koje su od pamtivijeka obavezni doručak u Škotskoj i to baš u obliku zobene kaše. A svi znamo koliko su Škoti zdravi i jaki, vidjeli smo u filmu Kako ukrasti nevjestu!
Osim navedenih, evo još 11 razloga zašto jesti zobene pahuljice: snižavaju kolesterol, potiču probavu, pomažu kod mršavljenja, čuvaju zdravlje srca, štite kožu, stabiliziraju šećer u krvi, djeluju umirujuće, smanjuju rizik od raka debelog crijeva, pospješuju izdržljivost, poboljšavaju imunitet i ukusne su; sve te razloge navode stručnjaci, a ja se itekako slažem s njima!

Sastojci

  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +
  • Dodaj na listu za kupovinu +

PRIPREMA:

  • Prvi korak

    Prvo namočite chia sjemenke da nabubre dok pripremate kašu tako da ih stavite u zdjelicu, prelijete s malo vode, dobro promiješate i ostavite 10-tak minuta. Još koji put tijekom bubrenja ih promiješati da se ne slijepe.

  • Drugi korak

    U zdjelu stavite grijati vodu ili mlijeko zajedno s kakaom (kakao ne morate staviti ako ne želite). Kada zakipi, dodajte zobene pahuljice.

  • Treći korak

    Kuhajte do željene gustoće na laganoj vatri oko 5 minuta, uz povremeno miješanje i pazite da ne iskipi.

  • Četvrti korak

    Ugasite vatru pa dodajte med i chia sjemenke. Sve promiješajte i prebacite u zdjelice. Kada se malo ohladi, ukrasite voćem po želji.

Savjet

  • Ukoliko radite doručak za nekoliko dana i želite svaki dan drugačiju kašu, kakao nemojte dodavati odmah. Kada skuhate kašu, onda podijelite u zdjelice i kakao dodajte u onoliko zdjelica koliko želite (osim ako želite svaki dan jesti kašu s kakaom). Isto tako, chia sjemenke ne morate dodati zobenim pahuljicama. Najbolje je napraviti basic kašu (čistu, bez ičega), a zatim za svaki dan dodati sastojke po želji. Tako jedan dan možete jesti različite kaše; čokoladnu kašu s voćem, zatim bez voća ili bez kakaa s voćem, s pečenim jabukama ili orašastim plodovima, s maslacem od kikirikija, običnim ili voćnim jogurtom itd.

Call to action banner image
x

Lost Password