ŠIBENIK – ULTIMATIVNO MJESTO ZA HEDONIZAM

Šibenik, ponosan i neustrašiv, grad s dva spomenika po zaštitom UNESCO-a i čak četiri tvrđave, više je od ljetne destinacije. Najljepši je u proljeće kada ga možete doživjeti u punom sjaju, dočekuje vas raširenih ruku bez gužvi i ljetnih vrućina.

Utemeljili su ga Hrvati prije više od tisuću godina, a počeo se razvijati iz naselja podno tvrđave sv. Mihovila koja se uzdiže na strmoj litici iznad grada. Status grada dobio je 1169. godine.

Osim ljepote tvrđava, katedrale, gradskih ulica i neodoljivog šarma, nudi vrhunsku enogastronomiju i veličanstvena prirodna bogatstva. Mene je pak dobio svojom toplinom, neodoljivom energijom i ljudima koji ga čine još bogatijim.

 

ŠIBENSKE TVRĐAVE

Najveće gradske atrakcije, uz veličanstvenu Katedralu sv. Jakova, zasigurno su četiri prekrasne šibenske tvrđave.

Tvrđava sv. Nikole definitivno vrijedi biti spomenuta prva jer se radi o spomeniku koji se nalazi na UNESCO-voj list svjetske baštine. Sagrađena je u 16. stoljeću, dok je grad bio pod kontrolom Venecije, a tijekom stoljeća je ostala odlično očuvana i danas se smatra jednim od najvažnijih i najljepših pomorskih spomenika. Ono što je specifično za ovu tvrđavu je činjenica da je sa svih strana okružena morem, a do nje vodi prekrasna šetnica sv. Ante koja će vas iznenaditi fantastičnim pogledom na grad. Ako putujete na neki od obližnjih otoka, tvrđava sv. Nikole ispratit će vas na izlasku iz grada i biti prva koja vam želi dobrodošlicu u njega zbog svoje pozicije na ulazu u kanal sv. Ante.

Tvrđava Barone koju se često naziva i Šubićevac, izgrađena je u 17. stoljeću. Ono što ovo mjesto čini tako impresivnim jest da na njemu možete uživati u predivnom primjeru arhitekture prošlosti koji je obogaćen tehnologijom budućnosti. Naime, na tvrđavi se nalazi i sustav proširene stvarnosti koji posjetiteljima omogućuje da osobno iskuse Šibenik kakav je bio prije četiri stoljeća, što uzdiže turističku ponudu grada na jednu sasvim novu razinu. No, tvrđava Barone je i puno više od mjesta na kojem se proučava prošlost. Ona je, naime, i gastronomski centar u kojem se brižno njeguje mediteranska prehrana i vrt u kojem se uzgajaju kulture tipične za ovo podneblje.

Tvrđava sv. Mihovila najstarija je od sve četiri tvrđave u Šibeniku, a izgrađena je za vrijeme hrvatskog kralja Petra Krešimira IV., u 11. stoljeću. Ovo zdanje ima burnu povijest jer je tijekom povijesti više puta razarano i nanovo građeno, a današnji izgled potječe iz 18. stoljeća. Ipak, četiri kule ostale su sačuvane, a pošto je cijela tvrđava izgrađena na uzvisini, s nje se pruža predivan pogled na Krku i šibenski zaljev. To je posebno važno zbog činjenice da je ova tvrđava ljeti kulturni centar grada i da je u njoj postavljena pozornica s preko 1000 sjedećih mjesta. Tako u ljetnim večerima tvrđava sv. Mihovila omogućava svojim posjetiteljima ne samo da uživaju u sjajnim koncertima i sličnim događajima, već im pruža i čaroban zalazak sunca koji sigurno neće tako skoro zaboraviti.

Tvrđava sv. Ivana smještena je iznad jezgre Šibenika, najviša je tvrđava u gradu, smještena na 115 metara nadmorske visine, ali i dokaz zajedništva građana Šibenika u teškim vremenima. Kao i sve ostale tvrđave u gradu, i ova je izgrađena u svrhu obrane od turske vojske, ali ono što je čini posebnom jest činjenica da su na njoj svi građani radili zajedno i dovršili je za svega 45 dana. Zvjezdolikog je oblika, a o koliko se posebnoj lokaciji radi svjedoči i činjenica da su se ovdje snimale scene za svjetski poznatu seriju Igra prijestolja.

ŠETNJA GRADOM UZ NEVJEROJATNE PRIČE

Turistička zajednica Grada Šibenika i Udruga turističkih vodiča „Mihovil“ organiziraju zanimljive ture gradom koje će vas osvojiti na prvu.

Ove smo godine šetali uz priču „Šibenska cura“ kojom nam je vodičica Tina Biluš dočarala povijest kroz značajne žene koje su svojim zanimanjima, pozivima i djelovanjem ostavile neizbrisiv trag.

Šetnju smo započeli ispred Hrvatskog Narodnog Kazališta uz priču o Ester Mazzoleni, svjetski poznatoj opernoj divi i jednoj od najboljih sopranistica koja je svojim glasom dala poseban doprinos Šibeniku.

Ester dolazi iz šibenske obitelji Mazzoleni koja je iznjedrila puno umjetnika, pravnika i pisaca. Osim nje, posebna ličnost u povijesti glazbe je i Francesco Mazzoleni, svjetski poznati tenor.

Posebno je zanimljiva priča koju je Ester sama napisala „progutala sam cvrčka, a moja je obitelj zaključila da se moj glas razvio upravo zbog toga“.

Čuli smo još mnogo priča o hrabrim Šibenčankama, saznali zašto su za ovaj grad važne benediktinke, tko je Ana Šare, kako se Duma udova Franić kao poduzetnica koja je vodila javnu kuću izborila za svoja prava, zašto se sudilo Mrni i Dobri te kako je Tonka Friganović postala vojnikinja i čak otišla na bojište.

Završili smo meni najdojmljivijom pričom o Anki Bulat, staroj šibenskoj curi koju su nazivali šemprešola. Živjela je na vrhu najstrmije šibenske ulice simbolično nazvane – Strme stube. Nesretno zaljubljena dama, sa šeširom širokog oboda i vrpcom na glavi, svakodnevno je obilazila šibensku luku nadajući se svojem kapetanu. Kratka romansa koja se možda mogla mjeriti tek u danima, zauvijek je vezala srce ove nesretne žene. Kapetan je isplovio iz luke i više se nije vratio niti joj pisao.  Grad je znao za njezinu tugu, mala sredina ju je zadirkivala i rugala joj se, ali se ona nije dala. Kad bi joj dobacivali da se uda, da se njezin kapetan neće vratiti, Anka je imala samo jedan odgovor – Vratit će se on! Nikada se nije udala.

VINSKA PRIČA IZ SRCA DALMACIJE

Kršovit krajolik i škrta zemlja dali su Šibeniku izvrsna vina, a nama uz njegovu degustaciju i najbolje pripovjedače. Na ulazu u vinariju Vinoplod, koja je danas u vlasništvu zagrebačkog Badela, dočekali su nas ljubazni domaćini Krešo Lokas i Bruno BedricaDoživjeli smo pravi storytelling koji je upotpunio cijeli doživljaj te s posebnim šarmom čuli važnu i nezaobilaznu priču o tri kite na dovratku te kako je vino čije grožđe gaze dame najslađe na svijetu. Cijelu je priču zaokružio Bruno Bedrica koji je pustio glas i zapjevao, a mi smo s velikim osmijehom znali da ćemo doći opet. Otišli smo pjevajući dok je na usnama ostao trag njihova Babića.

Sljedeća vinarija koja nas je oduševila smještena je u organskim vinogradima Jadrtovca, Testament Winery. 50 hektara loze godišnje im daju između 150 i 200 tisuća boca vina, od čega je 80% babić. Na samom dolasku, dah će vam oduzeti pogled na okolna polja vinove loze i tišina koju rijetko možete doživjeti. Probali smo pjenušac, roze, debit, pošip premium, babić i plavac mali uz zalogaje sira, pršuta i maslina koji su upotpunili dalmatinski doživljaj.

GASTRO DOŽIVLJAJ

Šibenik zaista ima bogatu ponudu vrhunskih restorana. Nude pravo bogatstvo okusa, od gregade s palentom, škampa ili dagnji na buzaru, hobotnice ili tune na žaru, pa do raznih vrsta rižota i tjestenine, juha i salata. Deserte nemojte zaboraviti, a uz odličnu ponudu oduševit će vas izuzetno ljubazno osoblje.

Zadnji smo dan, kao šećer na kraju, kušali jedan od najjačih afrodizijaka, kamenice. Netom izvađene iz mora, ekološke jadranske, bile su pravi raj za nepce.

OUTDOOR PONUDA

Posebno sam se veselila outdoor aktivnosti, koja nas je nakon kušanja hrane i vina, vratila među žive. U organizaciji agencije BlueGreen, doživjeli smo Krka bike tour, 30-ak kilometara dugačku turu električnim biciklima po najskrivenijim stazama okolice Šibenika uz nepregledna polja cvijeća i neodoljiv miris smilja.

Biciklima smo posjetili Nacionalni park Krka, a vožnju završili u Skradinu te se, nakon kavice uz more, gumenim čamcem vratili u Šibenik. Prvi sam put doživjela ovaj grad s mora i moram priznati kako pogled oduzima dah.

S njima ćete uživati koju god turu odabrali, voditelj Dean Batak pobrinut će se da prirodu doživite u punom sjaju i da doživljaj bude potpun.

AMADRIA PARK ŠIBENIK

Amadria park Šibenik kompleks je koji vam pruža sve na jednome mjestu. Ukupno 4 luksuzna hotela – Jakov, Ivan, Jure ili Andrija osvajaju ljepotom, mirom i ponudom zbog kojih će vam najveći problem biti što odabrati od raznovrsnog sadržaja.  U svakom slučaju poželjet ćete ostati puno duže od planiranog.

DALMATNSKO ETNO SELO

Ovo selo u sklopu Amadria parka Šibenik pravi je mali raj na zemlji koji će vam pružiti doživljaj izvornog načina života i kulinarskog nasljeđa šibenskog kraja.

Zadnji sam put ovdje bila prije 15 godina, od tada su napravili i doradili čuda, a kada nas je pri ulasku dočekala klapska pjesma, znala sam da sam u raju. Uslijedila je fenomenalna hrana na otvorenom uz neopisivu ljepotu i miris žutih ruža koje nigdje drugdje vidjela. Kažu da cvjetaju samo u proljeće što znači da smo baš imali sreće.

Osim hrane i usluge, najveći dojam na mene ostavio je Marin kojeg smo zatekli dok je pekao tradicionalni kruh u krušnoj peći s velikim osmijehom na licu. Sam melje brašno, priprema vatru, mijesi i peče kruh te goste uveseljava tako jednostavnom namirnicom koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Poželjela sam ostati s njim i okušati se u toj tradiciji koja očarava. Uživala sam u svakom zalogaju hrskavog kruha umočenog u domaće maslinovo ulje uz zvuk glazbe i odličnom društvu. Bio je to pravi šećer na kraju ovog putovanja.

Šibenik je doista više od mora i tvrđava, uvjerite se sami već ove predsezone!

 

    Call to action banner image
    x

    Lost Password