SODA BIKARBONA – 10 razloga zašto je meni najbolji saveznik u kuhinji!

Soda bikarbona, poznata i kao kuhinjska sol, čudesna je tvar koja u domaćinstvu ima primjenu od čišćenja doma i osvježavanja odjeće do održavanja bazena i pripreme roštilja. To je jedna od namirnica koju uvijek imam u kuhinji i ne mogu zamisliti jedan dan bez korištenja ili konzumacije soda bikarbone. Koristim ju i za čišćenje kuće te u vrtu, ali ovdje donosim nekoliko trikova i savjeta kako i zašto ju koristiti u kuhinji.

Grah ili slanutak
Mahunarke će se brže skuhati ako u vodu ubaciš sode bikarbone. Možeš ju ubaciti i u vodu u kojoj se npr. grah namače. Ovaj će postupak, osim bržeg kuhanja, smanjiti napuhavanje nakon konzumacije mahunarki.

Kajgana i omlet
Ako želiš da ti kajgana bude pjenasta kao da ju je pripremio vrhunski chef, ubaci četvrtinu žličice sode bikarbone na svaka tri jaja koja mutiš. Vrijedi i za omlet. Bit će lagani i pjenasti.

Konzervirana rajčica
Koliko će rajčica iz konzerve biti kisela razlikuje se od proizvođača do proizvođača, no smeta li te ta kiselost (jednako kao i ona u umaku ili pasati od svježe rajčice) ublažiti je možeš dodajući joj sodu bikarbonu. Bit će više slatkasta, bez da ubacuješ šećer.

Voće i povrće
Pranje voća i povrća – potopiš li voće ili povrće na 10 minuta u vodu kojoj si prethodno dodala 2-3 žličice soda bikarbone na pola litre vode, uklonit ćeš s kore gotovo potpuno pesticide kojima je tretirano. Meni je ovo puno draži način od guljenja voća. Nakon potapanja, voće i povrće isperi.
Kuhanje povrća – odlična je za zadržavanje postojeće boje kuhanog povrća. Prilikom kuhanja, u vodu dodaj prstohvat soda bikarbone i povrće neće izblijediti već će zadržati svoju prirodnu, prekrasnu boju.

Biskvit, peciva i prhko tijesto
Peciva, biskvit i prhko tijesto – soda bikarbona može zamijeniti prašak u pripremi peciva i prhkog tijesta tako da 1 žličica soda bikarbone mijenja 2 žličice praška za pecivo.
Ako u receptu za biskvit od sastojaka imaš jogurt, med, kiselo vrhnje, kiselo mlijeko ili čokoladu, na svaka 2 decelitra ili 2 dekagrama dodaj pola male žličice soda bikarbone.
Zamjena za kvasac – u kombinaciji s jednakom količinom limunske kiseline, soda bikarbona može zamijeniti kvasac u dizanom tijestima (ako izbjegavaš kvasac ili nemaš vremena čekati da se aktivira). Beskvasni kruh pripremljen sa sodom bikarbonom vrlo je popularan u Velikoj Britaniji, gdje ga nazivaju soda bread.
Palačinke – žličica soda bikarbone u smjesi za palačinke učinit će da budu prozračne i prhke
Omlet – omlet će biti prozračan ako na 3 jaja dodaš pola žličice soda bokarbone.

Previše octa u salati?
Ako ti je pobjeglo previše octa u salatu, dodaj prstohvat ili više soda bikarbone (ovisno koliko si pretjerala s octom), promiješaj i uživaj u salati.

Mekše meso
Korištenje sode bikarbone za mekšanje mesa trik je koji se često koristi u kineskoj kuhinji. Najučinkovitija je kada se stavlja na manje komade mesa, kao što su oni koji se koriste za variva. Da bi omekšao meso ovim sastojkom, stavi 1 žličicu sode bikarbone na svaki komad i dobro promiješaj. Ako je meso jako suho, dodaj malo vode, ostavi da odstoji oko 15 do 20 minuta, a zatim dobro isperi da ukloniš sodu bikarbonu. Osuši meso pažljivo prije nego ga počneš kuhati.
Grill – ako pripremaš meso na roštilju, kako bi ga omekšao i osigurao njegovu lakšu probavljivost, natrljaj ga soda bikarbonom te odreske ostavi u hladnjaku na 3-5 sati. Prije stavljanja na grill, meso dobro isperi.

Neugodan miris na rukama
Ako se želiš riješiti neugodnog mirisa češnjaka ili ribe s ruku, umjesto sapuna, pri pranju ruku upotrijebi 2 žličice soda bikarbone. Dobro istrljaj i isperi.

Kuhanje jaja
U vodu u kojoj kuhaš jaja dodaj žličicu soda bikarbone, lakše ćeš ih oguliti.

Glazura za kolače
Ako želiš savršenu glazuru za kolače, dodaj joj prstohvat soda bikarbone i biti će na oko tamnija, vlažna i bez pucanja.

    Call to action banner image
    x

    Lost Password