Šparoge

ŠPAROGE – NAJBOLJI RECEPTI NA JEDNOM MJESTU!

Šparoga je jedna od najstarijih samoniklih kultura na Mediteranu. Cijenjena je kao delicija već više od 2000 godina, što je meni posebno fascinantno jer sam ih otkrila tek prije nekoliko godina i dala im šansu, oduševile su me na prvu zbog čega ta ljubav traje i danas.

Ova samonikla biljka raširena je po mnogim kontinentima i ima mnogo podvrsta. Neke se vrste koriste više za prehranu, druge samo za liječenje – poput Asparagus racemosus, znane kao Shatavari, koja se već tisućama godina koristi u Ayurvedi.

U staroj Kini, jedna je vrsta šparoge s Dalekog istoka bila tražena kao lijek protiv kašlja, čireva i oteklina. Smatralo se da ublažava bolove u nogama te se koristila u pripremanju kupki. U Francuskoj je bila poznata po diuretičkom djelovanju, a bogataši su joj pripisivali afrodizijska svojstva.

Dostupne su od ranog do kasnog proljeća kada je berba na vrhuncu, imaju mnogo zdravih dobrobiti na naše tijelo, mogu pomoći pri smanjenju nadutosti i pri mršavljenju. Ujedno su dobar diuretik te imaju dosta vlakana.

ZAŠTO ŠPAROGE UVRSTITI U PREHRANU?

Svaka šalica kuhanih šparoga sadrži 3,6 grama vlakana i 4,3 grama bjelančevina. Odličan su antioksidant, sadrže mnoštvo nutrijenata, posebno vitamina A, E, K, C i B6 kao i željezo, bakar i kalcij.

Šparoge imaju vrlo malo kalorija i masti, ali sadrže i razgradiva te nerazgradiva vlakna zbog čega su odlične ako želite izgubiti na težini. Tijelo sporo razgrađuje vlakna tako da se možete dulje osjećati sitima. 

Jako ih je dobro kombinirati s jajima budući da ona imaju dosta proteina tako da će vam pomoći da se dulje osjećate sitima i smanjite porive za nekontroliranim količinama hrane.

Meni je kombinacija s jajima jedna od najdražih, ne samo zbog okusa i dobrobiti za zdravlje već i zbog brzine pripreme obroka, potrebno vam je svega nekoliko minuta za ovako ukusan i nutritivno bogat obrok.

Jednostavno ih „bacite“ na ugrijanu tavu s malo maslinovog ulja ili maslaca, pecite par minuta dok pripremate kajganu koju izlijte preko pečenih šparoga, promiješajte i pecite 2 minute.

Također, šparoge možete ispeći na tavi, zatim izvaditi iz tave u koju ubacite jaja pripremljena za kajganu te nakon što dobijete omlet ili „palačinku“ od jaja, na vrh dodati pečene šparoge. Posolite, dodajte malo papra, mini rajčice i poslužite.

šparoge s jajima

Uz jaja, volim ih kombinirati s pancetom prema ovom receptu https://pricejednekuhace.hr/recept/sparoge-omotane-pancetom/

šparoge s pancetom

ŠPAROGE ZA ZDRAVLJE

Šparoge su ujedno odlične i za rješavanje problema tvrde stolice i zatvora te mogu smanjiti kolesterol u krvi. 

Sadrže veliku količinu posebne aminokiseline zbog čega su prirodan diuretik što znači da pomažu izbaciti višak tekućine i soli iz tijela te tako sprječavaju upale mokraćnog mjehura. 

Za zdravlje ćete ih najbolje iskoristiti u juhi prema ovom receptu https://pricejednekuhace.hr/recept/krem-juha-od-sparoga/

juha od šparoga

Šparoge su bogate nutrijentima koji imaju blagotvorno djelovanje na zdravlje kostiju. Izvanredan su izvor vitamina K i dobar izvor kalcija i magnezija. Vitamin K aktivira osteokalcin, odgovoran za integraciju kalcija u kostima te je bitan u osiguravanju pravilne koagulacije krvi.

ŠPAROGE – CARSKO POVRĆE

Šparoge su zbog svojega okusa i ljekovitih svojstava cijenjene još u razdoblju starog Rima kad su čitave flote brodova odlazile u prikupljanje šparoga za careve. Možda ih upravo zbog toga nazivaju ”carsko povrće”. Danas u ovom vitkom, mesnatom povrću možemo uživati bez posezanja za carskim zalihama.

Ukoliko se i vi želite osjećati kao carevi, pripremite ih s piletinom i pancetom u obliku rolica prema ovom divnom receptu https://pricejednekuhace.hr/recept/pilece-rolice-sa-sparogama-i-pancetom/

punjene šparoge
    Call to action banner image
    x

    Lost Password