Tikvice

Tikvice su dobar izvor vitamina A, K, B i C, a od minerala sadrže (u malim količinama) mangan, magnezij, fosfor, bakar, željezo, cink i kalcij, zbog čega se preporučuju jesti svaki dan jer ćete redovitom konzumacijom regulirati probavu, spriječiti zatvor i očistiti crijeva od toksina te sniziti kolesterol.
Prema botanici tikvice su voće, iako ih se u kulinarstvu tretira isključivo kao povrće.
Možemo ih pronaći u raznim oblicima i bojama, ipak se najčešće susrećemo s malim, tamnozelenim tikvicama koje izgledom podsjećaju na krastavac.
Ovo je jedna od rijetkih vrsta povrća koja je u potpunosti iskoristiva. Kora tikvice u sebi krije brojne hranjive sastojke, baš poput njenog mesa i sjemenki. U francuskoj i talijanskog kuhinji spremaju se i cvjetovi od tikvica, za koje gurmani tvrde da su ukusniji od samih tikvica.
Sadrže vrlo malo kalorija u odnosu na njihovu masu što ih čini idealnima za držanje dijete. To znači da se može pojesti poveća količina tikvica bez da se unese velika količina kalorija. Ipak, količina koju možete pojesti bez grižnje savjesti ovisi o načinu na koji ste ih pripremili jer naravno da pohanih tikvica ne možete pojesti isto kao i onih sa žara, velika je razlika u broju kalorija.

Istraživanja su potvrdila da fitonutrijenti u soku tikvica djeluju antikancerogeno, a isto tako sprječavaju nastanak simptoma povećane prostate kod muškaraca. Spojevi u tikvici čuvaju zdravlje krvožilnog sustava te snižavaju kolesterol, a zahvaljujući tome smanjuju rizik od srčanog i moždanog udara. Djeluju protuupalno zahvaljujući antioksidantima. Mangan je ključan i za proizvodnju aminokiseline koja dopušta stvaranje kolagena, što će kožu učiniti zdravijom, a pomoći će i pri zacjeljivanju rana.
Pri odabiru tikvica pripazite da su sjajne, srednje veličine, kompaktne i neoštećene kore koja nije pretvrda, ali ni mekana. Postupajte pažljivo s tikvicama, jer i samo mala oštećenja mogu uzrokovati njihovo kvarenje. Neoprane ih čuvajte u hladnjaku do osam dana, a po želji ih možete i zamrznuti (ribane ili prepolovljene tako da izdubite sredinu tikvice i svaku izdubljenu polovicu zasebno zamrznete).

    Call to action banner image
    x

    Lost Password