rižoto

TJEDNI JELOVNIK – 7 jela „za prste polizati“

Danas sam na Instragram profilu napravila anketu i većina je odgovorila kako muku muči sa svakodnevnim obrocima za ručak tj. tjednim jelovnikom.

E pa vrijeme je da to promijenimo sa nekoliko odličnih ideja koje će vam olakšati život i uštedjeti vrijeme.

Inače, za pitanja „što kuhati sutra“ istraživanja kažu da su najteža i jako stresna, zato ću vam ih olakšati jelima za prste polizati.

Savjet:

Pogledajte sve recepte, napravite popis za kupovinu i pripremite se za tjedan pred vama kako biste uštedjeli vrijeme, živce i novac.

Na blogu pronaći ćete još puno ideja za ostale obroke u danu i ukusne deserte.

  1. Grašak s noklicama

 Popularno zagrebačko jelo navodno smo baštinili od susjeda iz Austrije, a naziv dolazi od složenice “eingemacht” što u slobodnom prijevodu njemačkog jezika znači “sve zajedno”.

Ponedjeljak je idealan dan za ovo jelo koje možete napraviti od ostataka mesa od nedjeljnog ručka i pripremiti ga možete u nedjelju navečer. Recept je ovdje

grašak s noklicama

2. Bolonjeze

Bolonjez je jelo koje pripremite za 2 dana ili za 2 različita jela. Prvi dan guštajte u bolonjezu, a drugi ili treći dan meso iskoristite za slasne lazanje s mlincima (original recept je s piletinom koju zamijenite mljevenim mesom)  punjene tikviceIli pak musaku.

punjene tikvice

3. Rižoto s hokaido tikvom

Ovaj rižoto je idealan za malo odmora od mesni jela. Okrijepit će vas i lijepo zasititi, a možete ga ponijeti idući dan na posao.

rižoto

4. Prokulice s pancetom

Sezona je prokulica pa ih iskoristite za ukusan obrok koji možete oplemeniti pancetom ili nekim mesom po izboru. Ako se odlučite za piletinu, pripremite malo veću količinu koju idući dan upotrijebite za ukusne tortilje

prokulice s pancetom

5. Burger s kozicama

Petak je idealan za ovaj slasan burger koji će vam uljepšati dan. Neobičan i totalno drugačiji od drugih vrijedan je malo truda i strpljenja.

6. Shakshuka

Subota je dan za lagane obroke jer zašto gubiti vrijeme na kuhanje kada možete uživati u šetnji, kavi, druženju ili filmovima.

Zato je Shakshuka idealno jelo za uštedjeti vrijeme, ali i za iskoristiti eventualne ostatke povrća od proteklog tjedna.

Shakshuka

7. Pohane palačinke

Svima poznati desert, palačinke, ne moraju biti samo slatko jelo. Spremaju se na stotine načina, a ovaj recept može biti predjelo ili pravo glavno jelo. Izvana su hrskave, dok su iznutra mekane i sočne, zbog čega ih obožavaju i veliki i mali. Osim šunkom i sirom, možete ih puniti piletinom, puretinom, mljevenim mesom, samo povrćem ili samo sirom. Koju god varijantu odabrali, nećete pogriješiti. Najbolje su svježe pripremljene, ali ono što pohane palačinke čini praktičnima jest činjenica da ih panirane možete zamrznuti i koristiti kada vam nepce poželi. Jednostavno ih izvadite iz zamrzivača i stavite u dobro zagrijano ulje ili dobro ugrijanu pećnicu ukoliko volite zdraviju varijantu. I ono najvažnije, napravite duplu smjesu pa ćete dio iskoristiti za nedjeljni desert.

    Call to action banner image
    x

    Lost Password