Vinska čarolija Jelse i Hvara

Wine trip na Hvar bio je moj prvi susret s vinima na ovom otoku koji, iako je oduvijek na listi želja, nikada do sada nisam posjetila. Neobično je da sam uvijek bila u blizini i upoznala sve okolne otoke, ali se vodim onom starom „sve u svoje vrijeme“! Kažu da učitelj dođe kada je učenik spreman što mogu osobno potvrditi baš na ovom putovanju na kojem sam imala čast kušati vrhunska vina uz prvoklasne učitelje zbog kojih sam upijala (doslovno) svaki gutljaj i svaku riječ.
Cijelo putovanje podsjećalo me na maturalac koji će dojmovima, fotografijama, novim prijateljstvima i bajnim okusima ostati još dugo u sjećanju i sigurna sam da ćemo doći opet.
Jer Hvar je čaroban početkom listopada, a iskustvo berbe učinilo je da još više doživimo i cijenimo svaku bobicu i svaki gutljaj. Vrijedne ruke Hvarana rade cijelu godinu i brinu da čitav svijet može uživati u domaćim gutljajima i zalogajima.
Rano ustajanje, putovanje, trajekt i olujno jugo brzo su izbrisani divnim pogledom i svakim udahom tog sunčanog otoka.
Pogledajte kako smo se proveli i što smo sve kušali i doživjeli u Jelsi:

PZ SVIRČE
Poljoprivredna zadruga Svirče smještena je u srcu otoka Hvara, u slikovitom mjestu Svirče koje se nalazi usred Starogradskog polja podno Sv. Nikole, najvišeg vrha otoka Hvara. Dva su mišljenja kako je nastalo ime Svirče (množinski naziv ako niste znali kao ja). Prvo je da su Svirče nastale kada se nekoliko pastira odvojilo od matičnog mjesta Vrbanja. Prema legendi, oni su svirali i pjevali oko današnjih Svirača i tu se nastanili. Drugo je da su Svirče nastale kod izvora vode jer svir znači voda, a postoji jedan manji izvor u Svirčima.

pricejednekuhace.hr
Od 1997. godine počinju s otkupom grožđa za Badel 1862, a od 1999. godine počinju s proizvodnjom i punjenjem vina.
Kako Hvar, naročito južna strana otoka nema industrije koja zagađuje, a otok je poznat po maloj količini oborina, pogotovo ljeti, pa s obzirom da na Hvarskim plažama nema vlage koja u kombinaciji s višom temperaturom sa sobom donosi bolesti, tamo praktički i ne treba prskati, što znači da se ne zagađuje ni biljka ni tlo već je proizvodnja ekološka.
Njihove autohtone sorte su Plavac Mali, Bogdanuša, Prč, Maraština, Pošip, Drnekuša i Trbljan. Dočekao nas je direktor Andrija Carić i predstavio vina naglašavajući njihovu kvalitetu u koju smo se kasnije i uvjerili. Tako smo od bijelih vina probali Bogdanušu 2018, Pošip 2019 te Pošip De Luxe 2018. Od crnih vina probali smo Plavac, Plavac Riservu 2014 te za kraju Plavac De Luxe 2011.

pricejednekuhace.hr

U hotel smo otišli zadovoljni i nasmijani nakon ukusnih zalogaja posebnih sireva u kombinaciji s grožđem i osvježavajućim gutljajima.

VINARIJA AHEARNE
Nakon PZ Svirče krenuli smo u nepoznato, opušteni i dobro raspoloženi ni ne sluteći tko i što će nas dočekati. Dobro, možda su ostali znali, ali ja sam kao malo dijete jedva čekala da vidim i čujem Jo Ahearne, ženu s prestižnom titulom Master of Wine, Londončanku irskih korjena. Tada sam saznala da je više astronauta u svijetu nego osoba s tom prestižnom titulom zbog čega mome divljenju nije bilo kraja. Jo je godinama kušala i ocjenjivala tuđa vina u Australiji, Francuskoj i Španjolskoj te je 2014. godine odlučila i sama proizvoditi vino i to baš na otoku Hvaru. Odabrala je mjesto Vrisnik, kuću iz 1925. godine koja je služila kao
golema cisterna za vino tadašnjeg PZ Vrisnik.
Butelje Ahearne prepoznatljive su po etiketama na kojima se kao i na obiteljskom grbu o kojem nam je pričala na svom divnom britanskom naglasku, ponosno kočoperi čaplja.

pricejednekuhace.hr

Zarazila nas je strašću kojom priča te hipnotizirala iskustvom i ljubavlju prema vinima. Ahearne vinarija u ponudi ima ružičasto vino Rosina, dva bijela vina (pošip i maceracijsko vino – Wild Skins), barrique plavac mali, South Side i Terrence Patrick.
Mene je oduševio Pošip 2019, nježno i svileno vino koje bih mogla biti u svako doba dana 🙂

VINARIJA CARIĆ
Sljedeći dan započeli smo u meni najljepšem mjestu na Hvaru, Vrboskoj. Dan je započeo vedro, sunčano, mi smo bili naspavani i puni energije, dobro raspoloženi i spremni za nove zalogaje i gutljaje.
U Vinariji Carić dočekali su nas kao kraljeve sa savršeno postavljenim stolom kao iz bajke, a sve je djelo ruku divne Ivane Carić, vlasnice vinarije i predsjednice Hvarske udruge vinara koja nas je dočekala zajedno sa suprugom Ivom te vodila kroz svoju vinsku priču.
Njihova su vina kako kažu odraz njihova rada, od vinograda do podruma. Paleta proizvoda sastoji se od 8 vina među kojima svatko može pronaći nešto za sebe, od svakodnevnih stolnih vina pa sve do vrhunskih koja se piju u posebnim prigodama. Izvornu etiketu osmislio je poznati hrvatski slikar Edo Murtić čije je motive redizajnirao poznati zagrebački dizajner Nenad Dogan.

pricejednekuhace.hr

Obrađuju oko 5ha vinograda na različitim položajima Vinogorja Hvar dok manji dio grožđa otkupljuju od kooperanata. Uzgajaju nekoliko autohtonih sorti kao što su plavac mali, bogdanjuša, kuč, maraština, darnekuša i pošip. Svako vino ima svoju priču, od vinograda do vinarije, pa sve do imena.
Sve to čuli smo i doživjeli u njihovoj vinariji koja se nalazi u prekrasnoj kući pored kanala u Vrboskoj, svoj u kamenu i cvijeću sa romantičnim detaljima za koje je zaslužna gđa Ivana.
Netom izrezan pršut, aromatični sirevi, krivača (hrskavo grožđe u obliku bananice) i smokvenjak iz Opuzena uz njihova najbolja vina i glazbom Olivera u pozadini učinili su doživljaj potpunim i nezaboravnim. Osim vina, proizvode i maslinovo ulje koje je vrhunsko baš kao i sve što je njihovih ruku djelo.
Uživala sam u svim vinama, ali posebno me oduševio pjenušac Danica koje jedva čekam podijeliti s prijateljicama.

VINARIJA TOMIĆ
Podrum Vinarije Tomić nalazi se u novosagrađenoj vinariji na obiteljskom posjedu u uvali Mina u Jelsi, mjestu s dugom vinogradarsko-vinarskom tradicijom. Proizvode između 130 000 i 150 000 boca godišnje, njeguju autohtone sorte i znanja, ali eksperimentiraju i s novima. Posebnu pažnju pridaju proizvodnji Prošeka – izvornog dalmatinskog desertnog vina napravljenog od probranog i prosušenog grožđa najkvalitetnijih domaćih sorti. U podrumu, pored vina koja dozrijevaju u barrique bačvama, smješten je i Triklinij. Triklinij je prostor na koji su posebno ponosni: isklesan je u kamenu, sa svodovima od sedre i stupovima od travertina, kao što se gradilo u Dioklecijanovim podrumima. Namijenili su ga sebi, ali i svima koji se žele na kratko odvojiti od svijeta i doživjeti hvarsku povijest, vino i
kamen u njihovoj neraskidivoj vezi.
Nakon kraćeg obilaska pridružio nam se Andro Tomić, živuća legenda koju biste mogli slušati dan i noć. Iz svake njegove bore i sijede izlazi iskustvo i snaga. Rođeni je Hvaranin koji je život posvetio vinu. Nakon dvadeset godina usavršavanja u struci na fakultetima, institutima i vinarijama u Francuskoj i drugdje, odlučio se vratiti na svoj otok i proizvoditi vlastita vina.
Vjerujući da Hvar s autohtonim sortama, pogodnom klimom i izuzetnim položajem vinograda može vratiti davno izgubljeni vinarski ugled, nastavlja obiteljsku tradiciju proizvodnje vina staru 150 godina. Danas legendarna vina poput „1991.“ dokazala su da plavac mali može konkurirati svjetski renomiranim sortama i služila su kao putokaz renesanse hvarskog vinarstva. Na tom tragu, 1993. Andro osniva i tvrtku pod nazivom Bastijana čiji su osnovni ciljevi ostali proizvodnja vina vrhunskih dosega, kao i promicanje kulture vina.

pricejednekuhace.hr

O svakom smo vinu čuli posebnu priču zbog čega je doživljaj bio potpun, a kušali smo na početku Belecom, zatim Opolo Nobile, Pošip 2019., Illryricum, a završili smo s Plavcem malim 2015. i Euforijom, likerom koji se radi od vinskog destilata, rogača i kadulje.
Vinarija se nalazi odmah iznad hotela Jelsa pa smo pod dojmom cijelog dana prošetali laganim korakom s velikim osmjehom na licu jer još nije gotovo, sutra nas očekuju nove avanture.

VINARIJA BRAĆA PLANČIĆ
Nekoć jedna od najvećih privatnih vinarija u Hrvatskoj, čija su se vina prodavala po samoposluživanjima, sada je poznata po limitiranoj, ekskluzivnoj proizvodnji. Njihovih 75 tisuća butelja, koliko proizvedu u jednoj godini, nude se isključivo u specijaliziranim trgovinama te u ponajboljim ugostiteljskim objektima, a prva je u Hrvatskoj umjesto uobičajenih bar-kodova uvela takozvanu numeraciju, koja je u svijetu veliki trend u obiteljskim vinarijama.


Obiteljska vinarija braće Plančić čuvena po proizvodnji vina isključivo od autohtonih hvarskih sorti grožđa utemeljena je 1919.godine dolaskom Ante Plančića (djed) iz Starog Grada u Svirče. Modernu proizvodnju vina započeli su s berbom 1985.godine kada su proizveli vina Bogdanuša (bijelo) i Opolo (ružičasto), a za koja su 1986.godine na međunarodnoj izložbi vina u Novom Sadu dobili medalje. Koncepcija njihova vinarstva bazirana je isključivo na proizvodnji vina koja potječu od autohtonih hvarskih sorti grožđa:

-Bogdanuša,Parč i Mekuja (bijela vina)
-Darnekuša i Plavac mali (rose i crna vina)

Posjet vinariji dogovoren je za 11h kada nas je gosp. Antun Plančić dočekao i proveo po otoku, pokazao ljepote, objasnio povijest, a onda nas pustio u berbu. I tako smo zaradili ručak!

pricejednekuhace.hr

Nakon sat vremena berbe, otišli smo u vinariju i navalili na predjelo. Čovjek baš ogladni nakon napornog rada na jakom suncu u podne! Iako je berba trajala sat vremena, podosta smo ogladnili i jedva dočekali hladnu okrepu u debeloj hladovini. Isplatilo se raditi i čekati jer smo prvo omastili brk usoljenim inčunima uz motar, kvalitetnim sirom i maslinovim uljem. A onda je uslijedila Gregada koju je pripremio gosp. Jure Tomić, chef restorana Kod kapetana.
Inače, Gregada je prastaro ribarsko jelo, vrlo jednostavno za pripremu, a beskrajno ukusno i zasitno, ne miješa se za vrijeme kuhanja, a da se riba ne raspadne treba dodati vinski ocat.
Vrijeme je proletjelo uz Bogdanušu Ager riservu 2016., Opol Pharos 2017., Darnekušu, Pharos Riservu 2015. te na kraju Pharos Grand Cru Riservu 2012.

VINARIJA VENTUS
Usred Vrisnika, malog mjesta na otoku Hvaru, u staroj kamenoj kući, od nedavno se nalazi još jedno ime na vinskoj karti. Vinarija Ventus koju su 2019. godine osnovali Ivo Plenković i Damir Gurdulić osvaja na prvi pogled, odiše ljepotom i mirom kao maleni muzej od kamena sa divnim detaljima koje ćete poželjeti ovjekovječiti fotoaparatom. Dočekali su nas toplo, obiteljski te nam ispričali svoju priču o vinu, vinogradima, suncu, znoju i teškom radu koji je na kraju urodio plodom i u ovoj teškoj godini za sve. Uskoro će dobiti i ekološki certifikat jer se njihov vinograd obrađuje isključivo ručno što je jedino moguće na južnoj strani otoka gdje su strmine i do 70 posto.
Svojim su vinima dali nazive po lokalnim vjetrovima – Maestral, Jugo, Levant i Bura, a u Zagrebu ih možete pronaći u restoranu Beštija.

pricejednekuhace.hr

OPG TONI BOJANIĆ
Posjet ovom obiteljskom gospodarstvu pretvorio se u pravu avanturu jer smo morali proći kroz uski i niski tunel za koji su nas po dolasku na otok uvjeravati da ne pokušavamo jer kombi je prevelik. Pripremili smo se i prije ulaska zatvorili oči i dodali gas! Šalim se naravno jer bila bi prava šteta ne vidjeti prolazak na iglene uši u tamnom tunelu kojem se na početku uopće ne nazire kraj pa imate osjećaj da ćete uskoro završiti u nekom drugom svijetu. Sve to podsjetilo me na Narniju, dobro smo se zabavili, nasmijali te naravno veselili što ćemo isto doživjeti i na povratku.
Posljednja je ovo vinarija koju smo posjetili i kao pravi šećer na kraju dočekala nas je mlada obitelj koja godišnje puni oko 5000 boca, s dugom obiteljskom tradicijom i jako ukusnim vinima.
Imaju četiri etikete – bijelo, ružičasto i dva crna od kojih se posebno ističe Plavac Bojanić Bad 2016. Kratko, ali slatko uživali smo u kušanju vina s najljepšim pogledom na ovom putovanju te smo uz pijuckanje dočekali i očaravajući zalazak sunca.

pricejednekuhace.hr

    Call to action banner image
    x

    Lost Password