čaj

ŽIVJETI ZDRAVIJE UZ…ČAJ!

Želimo li osjetiti čari onoga što nam priroda nudi i pri tome uključiti sva naša osjetila, nepogrešiv izbor bio bi – ČAJ. Aromatični je napitak to čiju popularnost samo dokazuje činjenica da je ono drugo najčešće korišteno piće na svijetu i za mnoge izraz njihovog životnog stila.

Pažljivo i dobro odabran čaj ne liječi samo naš um i duh, već i naše tijelo. Za mnoge je opuštanje nakon napornog dana i uživanje u zasluženom odmoru nezamislivo bez njega.

I dok tako nesmetano ispijamo čaj, ni ne slutimo koliko se iza te, naizgled samo jedne šalice čaja, krije povijesti, geografije, kulture i običaja. Ne slutimo ni koliko je legendi o njegovom podrijetlu utkano u njega samog.

A zašto nas čaj tako okrepljuje i koje sve blagodati i rješenja naših problema krije u sebi, otkrit ćete u nastavku.

POVIJEST ČAJA

Vjeruje se da čaj potječe iz sjeveroistočne Indije i jugozapadne Kine.

Prema jednoj od legendi, kineski car Shen Nung zaslužan je za njegovo otkriće. Naime, 2737.g.pr.Kr. kad je htio prokuhati riječnu vodu u posudi na vatri, vjetar mu je donio jedan list sa stabljike čaja koja je rasla u blizini te vodu obojila u zlatnosmeđu boju nakon čega se razvio specifičan miris. Car je ustanovio da je voda poprimila izvrsnu aromu. Shen Nung je napitak nazvao „ch’a“, kineski znak koji znači provjeriti ili istražiti. Godine 200. pr.Kr. car dinastije Han odlučio je koristiti poseban pisani znak kada se govori o čaju, koji prikazuje grane drveća, travu i čovjeka između njih dvoje. Ovaj pisani znak, koji se također izgovara „ch’a“, za kinesku kulturu simbolizira način na koji je čaj doveo čovječanstvo u ravnotežu s prirodom.

U 8. stoljeću Lu Vu (ili Lu Jün), pjesnik iz razdoblja dinastije Tang, napisao je djelo “Ča Čing” (“Sveto pismo čaja”) koje se smatra kodeksom čaja.

Iz Kine se kultiviranje čajevca proširilo na Japan, koji čaj upoznaje u 8. stoljeću pa i tamo ubrzo postaje nacionalni napitak, a pripremanje čaja poprima oblik kulta. Za čovjeka koji ne uživa u tom aromatičnom napitku Japanci kažu da je “čovjek bez čaja u sebi” – odnosno da je bez osjećaja i duha.

Godine 1610. neznatna količina čaja prvi put stiže u Europu, i to u Nizozemsku, a oko 1650. godine upoznaju ga Englezi. Do polovice 18. stoljeća čaj je vrlo rijedak i skup te se u to doba ponajviše upotrebljava kao lijek

Prema nekim zapisima, čaj su iz Kine u Veliku Britaniju donijeli pomorci koji su radili za tvrtku East India Company.

MEĐUNARODNI DAN ČAJA

Opća skupština ujedinjenih naroda prepoznala je veliku važnost čaja i odredila 21. svibnja kao dan kada se u svijetu obilježava Međunarodni dan čaja. Razlog zašto je baš odabran 21. svibnja jest taj što sezona proizvodnje čaja započinje u svibnju u većini zemalja proizvođača čaja. 

UZGOJ

Biljka čajevac višegodišnji je uvijek zeleni grm ili malo drvo koje uspijeva u suptroskim i tropskim predjelima. Najbolje uspijeva u Indiji (koja je ujedno i najveći proizvođač čaja na svijetu), Sri Lanki (Ceylon), Kini, Japanu, a uzgaja se mnogo i u Istočnoj Africi, Indoneziji i Rusiji. Lišće čaja bere se kad je biljka stara četiri godine, i to za kišnih dana, prosječno četiri berbe na godinu. Najvažnije je kako se postupa s čajem nakon berbe. 

ČAJ KAO LIJEK

Prema kineskom mišljenju, čaj ima najmanje 20 dobrih svojstava pa, među ostalim: “oslobađa mozak, čisti krv, sprječava teške snove, bistri vid, uklanja tugu, čini čovjeka brzim i hrabrim, poboljšava pamćenje…”

Čajevi koje valja istaknuti jesu:

 • Zeleni čaj za gubitak neželjenih kilograma
 • Čaj od ginsenga koji je izvrstan za mozak i pamćenje
 • Čaj od matičnjaka za smirenje i borbu protiv stresa
 • Čaj od slikavice za detoksikaciju organizma
 • Posebno za žene bitni su stolisnik, neven i kadulja koji su moćni prijatelji pri suzbijanju bolnih menstruacija i pomažu kod upalnih procesa u tijelu, gljivičnih infekcija i hormonalnih poremećaja
 • Za bolesti dišnih puteva kod djece i odraslih tu je izuzetno ukusan i nježan čaj od korijena sljeza koji se ne kuha nego namače u hladnoj vodi i može se ljeti piti kao ledeni čaj
 • Za bebe, tu je čaj od komorača za sve probavne smetnje i grčeve u crijevima

ZELENI ČAJ – za mršavljenje

Jedan od najpoznatijih, zasigurno jest zeleni čaj. Zeleni je čaj jedan od najučinkovitijih čajeva kad je u pitanju gubitak težine. Neke od prednosti su još i ubrzanje metabolizma, reguliranje razine šećera u krvi, davanje osjećaja sitosti bez suvišnih kalorija, jačanje srca i krvožilnog sustava te smanjenje koncentracije ,,lošeg’’ kolesterola u krvi.

Nadalje, tvari u zelenom čaju povećavaju razinu hormona koji su odgovorni za topljene masnoća. Zeleni čaj sadrži i kofein koji stimulira probavu, a zbog sadržaja kofeina dobro ga je popiti i prije tjelesne aktivnosti radi dodatne energije koju pruža. Važno je još za sam kraj napomenuti kako zbog svojih mnogih antioksidativnih spojeva, zeleni čaj štiti stanice od oštećenja i preventira pojavu kroničnih bolesti.

CRNI ČAJ – za jačanje imunološkog sustava

Iako je crni čaj na dnu ljestvice s najmanje antioksidansa (zbog svoje kompleksnije proizvodnje pri čemu gubi neke od svojih nutrijenata – crni čaj se fermentira, a zeleni se popari i njegovi aktivni sastojci su jači) ipak nam je primamljiv jer djeluje antibakterijski i antioksidativno. Pomaže pri jačanju imuniteta te pomaže u borbi protiv stresa.

ČAJ OD KOPRIVE – za čišćenje organizma

Čaj od koprive, izvrstan je za detoksikaciju i čišćenje našega organizma. Rješava probleme s aknama i daje sjaj koži. Koristi se i kod bolesti jetre, za poremećaje sna, bolesti pluća te grčeve u trbuhu.

ČAJ OD MENTE – za želučane probleme i glavobolju

Čaj od mente odličan je za umirivanje organizma. Osim što je odličan u suzbijanju bolesti desni i lošeg zadaha, koristan je i za smanjenje glavobolje te želučanih problema uzrokovanih stresom.

ČAJ OD ĐUMBIRA – protiv prehlada

Neizostavan čaj, posebice u hladnijim periodima kroz godinu, zasigurno jest čaj od đumbira. Većini nam je prva asocijacija na ovaj čaj – kvalitetna prevencija od prehlade i gripe. Zbog svojeg antibiotskog svojstva djeluje izrazito učinkovito protiv upala. Još jedna od poznatijih prednosti đumbira jest ublažavanje mučnina.

  Call to action banner image
  x

  Lost Password