Proizvodnja piva započela je kao kućanski posao kojeg su obavljale žene, pa je tako od samih početaka pivo pronašlo svoje mjesto u kuhinji i gastronomiji. Doista zasluženo jer dobro odabrano pivo daje posebnu aromu jelu te se odlično slaže i sa slanim i sa slatkim jelima. Dugo sam živjela u zabludi i s hranom kombinirala samo vina. Iako to činim i dalje, pivo je pronašlo posebno mjesto u mojim receptima i neodoljivim kombinacijama, a svaki dan iznova otkrivam nove okuse. Dva su osnovna pravila za pripremu deserata s pivom – čokoladni deserti vole tamno pivo, a voćni i lagani deserti lagana, svjetlo pivo. U kulinarstvu pak volim reći da se o ukusima ne raspravlja stoga se opustite i uživajte u najdražim kombinacijama!
Odvojite bjelanjke od žumanjaka, a kekse usitnite. Ne moraju biti mljeveni, neka ostane i krupnijih komada.
Žumanjke pjenasto izmiksajte s pola količine šećera. Dodajte mascarpone, pola količine usitnjenih keksa i pivo pa promiješajte kuhačom dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ovako pripremljenu smjesu stavite u hladnjak.
Za to vrijeme bjelanjke malo posolite pa istucite u čvrsti snijeg. Zatim postepeno umiješajte preostali šećer i dobivenu smjesu lagano pomiješajte sa smjesom od žumanjaka, keksa i piva.
Vratite u hladnjak i dok se smjesa hladi istucite vrhnje za šlag.
Na dno čaša ili zdjelica za posluživanje raspodijelite preostale usitnjene kekse, na njih rasporedite pripremljenu kremu s pivom i na vrh stavite tučeno vrhnje za šlag. Ohladite jedan do dva sata prije posluživanja.
Ukoliko osjetite previše piva za svoj ukus, slobodno smanjite količinu. Isto učinite i sa šećerom. Ovaj desert u potpunosti možete prilagoditi svom ukusu i količine sastojaka odrediti sami. Bitno je samo da je desert dobro ohlađen.