Recept za ove preukusne keksiće vidjela sam kod IG frendice Domaćica. Prvi sam ih put radila za Uskrs i totalno su me oduševili mirisom i okusom kao i sve ostale koji su ih probali. Ukoliko ne stavite začine, keksi će mirisati po orasima, ali začinima ćete oplemeniti miris i napraviti pravu blagdansku atmosferu kod kuće. U pripremi mogu sudjelovati i oni najmlađi jer je priprema vrlo jednostavna :-)Svakako predlažem da napravite duplu smjesu, pogotovo ako vas je u kući četvero ili više, smazat ćete ih za čas. Ohlađene kekse spremite u staklenu zdjelu s poklopcem i pokušajte ne pojesti sve odmah prvi dan 🙂
Usitnite orahe i zobene pahuljice, možete potpuno usitniti ili na krupnije komade.
U tavi stavite topiti maslac, dodajte orahe i zobene pahuljice pa pržite dok ne dobijete fini miris pomalo poprženih oraha. Zatim dodajte 2 žlice šećera, još malo pržite te maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi.
Pećnicu upalite na 180C i pripremite veliki lim za pečenje na koji stavite papir za pečenje.
Pjenasto izmutite jaje, postepeno mu dodavajte šećer, vanilin šećer i prstohvat soli.
Zatim dodajte brašno, prašak za pecivo te začine po želji.
Na kraju umiješajte smjesu oraha i zobenih pahuljica.
Zamijesite rukama dok ne dobijete homogenu smjesu.
Rukama oblikujte kuglice željene veličine koje dlanovima malo spljoštite i stavljajte na papir za pečenje.
Pecite ih 12 minuta, ohladite i poslužite.
Zobene pahuljice možete kupiti sitnije tako da ne morate dodatno usitnjavati, a orahe možete usitniti grubo da vam ostane koji veći komad. Umjesto maslaca možete koristiti ghee maslac koji će dodatno obogatiti okus.