I tako sam ja jedno poslijepodne ispekla palačinke od zobenih pahuljica. Onako, za svoj gušt!
Ako se slučajno pitate zašto bi netko radio palačinke od zobenih pahuljica i s nevjericom razmišljate o okusu, odmah vam kažem da se pripremite na nešto čarobno, mekano i pufasto.
Ukoliko ih potpuno sameljete u blenderu, nitko neće ni pogoditi od čega su. Ja sam koristila sitne i ostavila ih takve kakve jesu pa je tekstura bila drugačija, ali okus ipak ne može prevariti one koji znaju okus zobenih pahuljica. Idealne su za doručak, a možete ih ponijeti i na posao. Ukoliko ne stavite sladilo, možete ih kombinirati sa slanim namazima, npr. od avokada ili sira u kom će slučaju biti idealne za slani doručak.
Ono što je najbolje kod ovih palačinki, brzo su gotove i možete pojesti 2-3 više bez grižnje savjesti 🙂
Ukoliko nemate sitne zobene pahuljice, uzmite krupne i usitnite ih u blenderu da dobijete brašno.
Sitne ili usitnjene zobene pahuljice stavite u dublju posudu, dodajte jaja, prašak za pecivo, sladilo i ribanu koricu naranče ili limuna te promiješajte.
Dodajte vodu, još jednom promiješajte i ostavite da stoji pola sata.
Pripremite malu tavu za palačinke i kokosovo ulje.
Na ugrijanu tavu stavite žličicu ulja i zatim šefljom izlijte smjesu u obliku kruga. Možete peći jednu po jednu palačinku ukoliko želite one malo veće ili 2-3 manje.
Palačinke su gotove kada sa svake strane dobiju zlatnu boju.
Poslužite ih uz omiljeni namaz, a sve što ne pojedete možete spremiti u hladnjak jer su odlične i dan poslije.
U dućanima imate za kupiti sitne i krupne zobene pahuljice. Uvijek kod kuće imajte jedne i druge kako biste odmah bili spremni za razne recepte. Tako primjerice, krupne koristite za crumble ili granolu, a sitne za zobenu kašu ili palačinke. Smjesu možete napraviti i navečer pa ćete ujutro imati sve spremno za zdravi brzinski doručak.